40 år med Audi Sport markeres på Nürburgring

  • Audis datterselskab fejrer 40-års jubilæum i år
  • Oliver Hoffmann: ”Vi har et klart mål: At bære de fire ringes sportslige DNA videre ind i den elektriske fremtid”
  • Rolf Michl: ”Nürburgring er et magisk sted for os“
  • Sebastian Grams: ”Vores målsætning er, at fremtidens mobilitet i segmentet for high performance-biler skal være bæredygtig og progressiv”

For næsten 40 år siden – den 10. oktober 1983 – blev det nuværende Audi Sport GmbH grundlagt som quattro GmbH. Lige siden har Audi Sport været en markant og integreret del af Audi og har præget mærket. Bilerne fra Audi Sport er ensbetydende med quattro, performance og sportslighed. Festlighederne i anledningen af jubilæet starter i den kommende weekend med 24-timers-løbet på Nürburgring (18.-21. maj).

Med 40 år, over 250.000 producerede biler alene i de seneste 10 år, og over 400 vundne titler i motorsport i bagagen, stilles der op til 20,832 km, 73 sving og højdeforskelle på over 300 m – den legendariske Nordschleife på Nürburgring, der også er kendt som det grønne helvede. Denne racerbane har sat sit præg Audi Sport GmbH som ingen andre baner. Racerbanen i Eifel og Audi Sport GmbH, som er 100 % ejet af AUDI AG, er tæt forbundet – både i motorsporten og med de serieproducerede high performance-biler. Helt tilbage fra 2002 har Audi Sport været officiel partner for 24-timers-løbet og stiller løbets ”official cars” til rådighed for løbsledelsen. Fra 2009 har Audi R8 LMS været med i ”Eifel Marathon” 24-timers-løbet, som er et af de årlige højdepunkter for Audi Sport customer racing. Customer racing-afdelingen har siden 2011 været en del af det tidligere quattro GmbH. Med seks samlede sejre indtil nu og tre yderligere sejre i GT3-klassen er Audi den mest succesfulde producent i GT3-æraen i det klassiske langdistance-racerløb i det ”grønne helvede”. Det er derfor ikke så underligt, at Audi Sport GmbH starter fejringen af jubilæet på Nürburgring.

På grund af den krævende profil er Nordschleife ikke kun en udfordring i motorsporten. Alle nye R- og RS-modeller kører i udviklingsfasen flere tusinde kilometer på den meget afvekslende racerbane. ”Nürburgring er den vanskeligste racerbane i verden. For os er den et magisk sted, og derfor er 24-timers-løbet perfekt egnet til, at vi her kan starte fejringen af vores 40-års jubilæum som firma”, udtaler Rolf Michl, som er direktør for Audi Sport GmbH og motorsportschef hos Audi. ”Nürburgring-Nordschleife er et mekka for alle motorsportsfans. 24-timers-løbet er for mig noget af det smukkeste, man kan opleve i motorsporten. Men Nürburgring er også afgørende for udviklingen af vores serieproducerede biler. Der bliver alle vores modeller testet under ekstreme forhold, indtil de er klar til serieproduktionen.”

Events i forbindelse med jubilæet
I forbindelse med 24-timers-løbsweekenden har Audi planlagt flere events på racerbanen i Eifel. På ”ring°boulevard” udstilles forskellige modeller fra virksomhedens historie. Det er blandt andre Audi R8, første generation af RS 4 Avant, den aktuelle R8 GT og RS 4 Avant med competition-pakke. Og kort før 24-timers-løbet kan tilskuerne langs den bakkede racerbane nyde synet af en karavane af high performance-modeller fra det sportslige Audi datterselskab.

Et andet højdepunkt finder sted i efteråret, hvor der den 14. oktober er planlagt en eventdag for fans af Audi Sport modeller ved Audi Forum Neckarsulm. Her inviterer Audi Sport bl.a. til rundvisning gennem en særudstilling, der på denne dag er udvidet med biler, der ellers ikke er tilgængelige for offentligheden, så de besøgende får en tidsrejse gennem virksomhedens 40 år lange historie.

En historie i konstant udvikling
Da Audi Sport GmbH i 1983 blev grundlagt som quattro GmbH med kun få medarbejdere, havde ingen nok regnet med, at det i løbet af de efterfølgende fire årtier ville udvikle sig til en producent af førsteklasses high-performance-biler med et yderst succesfuldt motorsportsprogram. I starten handlede det mest om at beskytte navnet ”quattro” og markedsføringsrettighederne, men siden da har virksomheden hele tiden udviklet sig og kastet sig over nye forretningsområder.

Således startede salget af Accessoires i 1984, og 11 år senere kom endnu et vigtigt forretningsområde til, da Audi Sport-kunderne siden 1995 har kunnet personalisere deres biler med Audi exclusive, der tilbyder tekniske og visuelle highlights. Kun 1 år senere fulgte endnu en milepæl i virksomhedens historie: quattro GmbH blev til en registreret bilproducent og præsenterede med S6 plus sin egen første model i forbindelse med biludstillingen i Geneve. I 2007 debuterede Audi med mærkets første supersportsvogn: Audi R8. GT3-versionen af sportsvognen med centermotor dannede også grundlag for customer racing programmet, som siden er blevet udvidet med modellerne RS 3 LMS, R8 LMS GT4 og R8 LMS GT2. I 2016 blev quattro GmbH omdannet til Audi Sport GmbH, hvor navnet Audi Sport henviser til Audis lange og succesfulde tradition i motorsporten.

I dag har Audi Sport GmbH fire forretningsområder:

  • Udvikling og produktion af high performance-modeller
  • Factory racing
  • Customer racing
  • Personalisering af bilerne via Audi exclusive-programmet og salg af lifestyle-produkter i Audi collection

Godt gearet til fremtiden
”Audi Sport GmbH har i løbet af de sidste fire årtier været en ægte succeshistorie. Med lidenskab og teamånd er mange spændende high performance-projekter blevet udviklet frem til serieproduktion, der er skabt emotionelle kundeoplevelser og opnået store succeser i motorsporten”, fortæller Oliver Hoffmann, som er øverste chef for teknisk udvikling hos AUDI AG og Advisory Board formand for Audi Sport GmbH. ”Vi har en klar målsætning: At bære de fire ringes sportslige DNA videre ind i den elektriske fremtid.“ Direktør Sebastian Grams tilføjer: ”Virksomheden har i alle årene været tro mod sig selv, har altid været modig og har turdet at gå nye veje. Denne innovative ånd lever stadig hos os i dag. Vores målsætning er, at fremtidens mobilitet i segmentet for high performance-biler skal være bæredygtig og progressiv.”

På nuværende tidspunkt beskæftiger Audi Sport GmbH ca. 1.500 medarbejdere. I 2022 satte datterselskabet, som er 100 % ejet af AUDI AG, igen udleveringsrekord med 45.515 biler. Med 16 modeller er modelprogrammet så stort som aldrig før og omfatter modeller fra den kompakte Audi RS 3 Sportback over high-performance-SUV’en RS Q8, til supersportsvognen R8 Coupé og den elektriske topmodel RS e-tron GT. ”Vi ønsker at give vores kunder det rigtige tilbud i de forskellige segmenter. Det gælder lige fra mildhybridmodeller over plug-in-hybridmodeller til rene elbiler”, forklarer Sebastian Grams om virksomhedens strategi. ”Med RS e-tron GT har vi påbegyndt æraen med elektriske biler, med de nye fuldelektriske Audi Sport-modeller på PPE-platformen (som fx den første elektriske performance-SUV) vil vi fortsætte dette kapitel, og frem mod slutningen af dette årti skal modelprogrammet omstilles til udelukkende at bestå af elektriske (BEV) og delvist elektriske (PHEV) modeller.”

Også inden for motorsporten er Audi Sport en vigtig drivkraft for Audi, når det gælder elektrificering. I 2021 skabte man den innovative prototype Audi RS Q e-tron til debuten i det legendariske Dakar Rally. Bilens drivlinjekoncept kombinerer en elektrisk drivlinje med et højvoltsbatteri og en særdeles effektiv energiomformer, som oplader højvoltsbatteriet under kørslen. Energiomformeren består af en TFSI-motor fra DTM, som er forbundet med en motor fra Formel E som generator. Fra 2026 deltager mærket med de fire ringe i FIA-Formel-1-verdensmesterskabet. Det nye regelsæt omfatter mere elektrificering, hvor elmotoren yder næsten lige så meget som forbrændingsmotoren. De højeffektive 1,6-liters turbomotorer drives samtidig af bæredygtigt syntetisk brændstof. I forbindelse med deltagelsen i motorsportens kongedisciplin har man med firmaet Audi Formula Racing GmbH grundlagt et selvstændigt selskab.

”Audi Sport GmbH kan se tilbage på 40 spændende og meget succesfulde år”, udtaler Rolf Michl. ”Vi har en fast målsætning om at gå nye, usædvanlige veje og hele tiden videreudvikle os, og det vil også præge Audi Sport GmbH i fremtiden.”

Læs mere om Audi Sport på Audi MediaCenter
Se flere billeder (107) af Audi Sport på Audi MediaCenter

Audi Sport i Danmark
Det kræver særlig udstilling, udvalg og ikke mindst kompetencer at servicere kunderne til Audis hurtigste biler. I Danmark findes der 4 certificerede Audi Sport forhandlere: Audi Aarhus, Audi Fredericia, Audi Gladsaxe og Audi Hørsholm. Læs mere om Audi Sport i Danmark

__________

Citerede personer:
Sebastian Grams
, direktør i Audi Sport GmbH og ansvarlig for high-performance modeller
Rolf Michl, direktør i Audi Sport GmbH og ansvarlig for motorsport
Oliver Hoffmann, øverste chef for teknisk udvikling hos AUDI AG og Advisory Board formand for Audi Sport GmbH


Pressemeddelelsen blev sendt med Mynewsdesk